Slag om de Schelde

Wat eraan vooraf ging – initiatief vanuit Stichting Tuys ongewoon gewoon
In 2019 was het 75 jaar geleden dat de Slag om de Schelde had plaatsgevonden en deze werd dat jaar herdacht. Tot die tijd kreeg de Slag om de Schelde in de geschiedenisboekjes niet of nauwelijks aandacht.
Een jaar daarvoor hadden we, na diverse gesprekken met ooggetuigen, bij Stichting Tuys geconstateerd  dat hetzelfde gold voor wat zich in de laatste oorlogsdagen in het noorden van Walcheren, de kustlijn van Westkapelle-Domburg-Oostkapelle-Vrouwenpolder, heeft afgespeeld. Het was volgens ons hét moment hier, uit respect en erkenning, verandering in te brengen.
Na bezoeken aan het Bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp en het Dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis te Westkapelle, kwamen we bij Hans Sakkers terecht, auteur van vele publicaties over militair-historische onderwerpen. Op dat moment schreef hij als mede-auteur het standaardwerk ‘Slag om de Schelde 1944. De beslissing in de strijd om West-Europa’.

Het begin van ‘In het spoor van de Slag om de Schelde’
Het idee ontstond om gezamenlijk een gecombineerde wandel- en informatiegids over Infatuate II te maken, met zowel de zuidelijke áls de noordelijke route. Met militair-historische informatie en informatie over cultuur, natuur en historie van het landschap.
Geïnspireerd door herdenkingsmonument De Menen­poort in Ieper hebben we met elkaar ‘In het spoor van de Slag om de Schelde’ ook tot een monument willen maken voor allen die om het leven kwamen tijdens of als gevolg van operatie Infatuate II. Dit geeft in onze ogen een nóg indringender beeld van de ingrijpende gevolgen van ope­ratie Infatuate II voor de betrokken militairen, zowel aan gealli­eerde als aan Duitse zijde, en voor de bevolking van Walcheren.

Wandel- en oorlogsboek ‘In het spoor van de Slag om de ScheldeStille getuigen en verborgen verhalen over de geallieerde opmars langs de Walcherse kust tijdens operatie Infatuate II (1944)’

Op Bevrijdingsdag, 5 mei 2021, was het eindelijk zover. Ons samenwerkingsproject , het boek “In het spoor van de slag om de Schelde” zag het levenslicht.
In de tuin van het Polderhuis te Westkapelle nam de burgemeester van de Gemeente Veere, Rob van der Zwaag, het allereerste exemplaar van het boek in ontvangst van auteur Hans Sakkers onder toeziend oog van medeauteurs vanuit initiatiefnemer Stichting Tuys, Anne-Marie Vermazen en Martha Wedts de Swart.
Verder waren er nog een handvol personen aanwezig die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van dit boek. Het was een gedenkwaardig moment.


In dit boek beschrijft Hans Sakkers de geallieerde operatie Infatuate II, de slotakte van de Slag om de Schelde, die op 1 november 1944 begon met de landing van Britse, Noorse en Belgische commando’s op de Walcherse kust bij Westkapelle. Een deel van de invasietroepen trok door het zuidelijke duingebied op in de richting van Vlissingen om de Duitse kustbatterijen uit te schakelen, terwijl een tweede troepenmacht zich een weg vocht naar het bosrijke noordwesten van Walcheren. Na een week van hevige gevechten eindigde de operatie op 8 november met de capitulatie van de laatste Duitse troepen bij Vrouwenpolder.

Negen wandelroutes
‘In het spoor van de Slag om de Schelde’ is een wandelgids en oorlogsboek ineen. Negen wandelroutes voeren je door het slagveld van 1944. Je volgt de opmars van de geallieerde commando’s door het Walcherse kustgebied letterlijk op de voet. Onderweg passeer je de vele zichtbare en onzichtbare sporen van operatie Infatuate II die Walcheren tot een waar openluchtmuseum van de Tweede Wereldoorlog maken. Op bijzondere plekken sta je stil bij de strijd die er is geleverd. De handige wandelkaarten in dit boek helpen je om je weg te vinden.

Met wandelapp
Onderweg kun je gebruikmaken van de speciaal voor deze wandelingen ontwikkelde app voor je Android of Apple-telefoon of tablet. Op de app vind je niet alleen alle relevante route-info en gedetailleerde wandelkaarten, maar bijvoorbeeld ook links naar de musea die je onderweg tegenkomt én de 14 minuten durende film ‘Commando’s strike Walcheren’ van de Noorse commando Per Jonsson.

Over het boek
Paperback, 17 x 24 cm, 144 pagina’s, ruim tweehonderd foto’s en kaarten, waarvan vele in kleur.

Prijs en verkrijgbaarheid
Dit boek kost € 23,95. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en online bij uitgever Marberg Media.

Over de auteur
Geschreven door Hans Sakkers in samenwerking met Anne-Marie Vermazen en Martha Wedts de Swart. Met bijdragen van Hans Houterman, Wim en Ineke Midavaine.
Hans Sakkers is auteur van vele publicaties over militair-historische onderwerpen. Hij is mede-auteur van het standaardwerk ‘Slag om de Schelde 1944. De beslissing in de strijd om West-Europa’, dat is bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs 2020. Aan deze uitgave is medewerking verleend door een enthousiast team vrijwilligers, onder meer van Stichting Tuys Ongewoon Gewoon te Oostkapelle.

Deze uitgave is  financieel mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van de Gemeente Veere, het familiefonds Hurgronje en een anonieme donateur van Stichting Tuys.